Емолент

Емолент

ЕМОЛЕНТИ - масляні компоненти емульсій, що забезпечують мастило шкіри, що підвищують її м'якість та еластичність, сприяють утриманню вологи в шкірних покривах та відновленню ліпідного балансу. У дослівному перекладі-пом'якшувачі. Це можуть бути речовини різної хімічної природи: наприклад, складні ефіри, жирні кислоти та спирти, тваринні жири, рослинні та мінеральні олії, ланолін та його похідні, синтетичні ефіри, похідні силікону, воску та воскоподібні речовини.

Якийсь час тому в зарубіжній літературі з'явилися результати експерименту, в якому ряд найбільш уживаних емолентів був перевірений на комедогенність (здатність викликати закупорку сальних залоз і провокувати появу комедонів). Дослідження, проведене у незалежній науковій лабораторії, стало приводом для виробників косметики замислитися над безпекою емолентів. Виявилося, що найбільш небезпечні вільні жирні кислоти та їх похідні, що легко проникають у роговий шар міжклітинними проміжками. Зокрема, комедогенна активність виявлена у таких емолентів, що широко зустрічаються:

Isopropyl Palmitate;

Isopropyl Myristate;

Butyl Stearate;

Isopropyl Isostearate;

Decyl Oleate;

Isostearyl Neopentanoate;

Isostearoyl Isostearyl Stearate;

Myristyl Myristate;

Theobroma Cacao Seed Butter;

Lanolin;

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil;

Cocos Nucifera (Coconut) Oil.

Крім перелічених речовин, комедогенність можуть мати й інші емоленти. Підкреслимо, що наявність у косметичній рецептурі 1-2 компонентів із «чорного списку» зовсім не означає, що сам косметичний продукт є комедогенним. Однак людям, схильним до утворення комедонів, рекомендується уважніше ставитись до вибору косметики (особливо декоративної) та уникати потенційних провокаторів.

Як емоленти нерідко використовують силіконові масла. Силікони задовольняють основному критерію емолентів: при нанесенні на шкіру залишатися на поверхні, тимчасово пригладжуючи і пом'якшуючи її, і не впливати на живі клітини. Біологічна інертність силіконів - запорука їхньої безпеки.

Популярні інгредієнти в цій категорії (функції):

Рівень безпеки
EWG
Назва інгредієнта
Допустимо
1-3
1-3
dimethicone

# CAS Номер: 9006-65-9

Силікони

Цілком безпечно
1
1
Цілком безпечно
1
1
caprylic/capric triglyceride

# CAS Номер: 65381-09-1

Цілком безпечно
1
1
Допустимо
3
3

Силікони

Безпечно
1
1
Цілком безпечно
1
1

Сквалан

Допустимо
2
2
Допустимо
2
2
Цілком безпечно
1
1

Олії

Цілком безпечно
1
1

Олії

Цілком безпечно
1
1

Олії

Безпечно
1
1

Силікони

Допустимо
1
1
amodimethicone

# CAS Номер: 106214-84-0

Силікони

Цілком безпечно
1
1

Олії