Екстракт мануки в косметиці Leptospermum scoparium leaf extract

Екстракт мануки в косметиці Leptospermum scoparium leaf extract

Активні компоненти

Ботанічна назва: Leptospermum scoparium

INCI: leptospermum scoparium leaf extract

CAS-номер: 219828-87-2

Опис: рідина від світло-жовтого до жовто-коричневого кольору з ароматом, що ледь нагадує мед

Ефект: антибактеріальний та протигрибковий, зміцнює імунну систему, знеболювальний, корисний при шрамах, нейродерміті, укусах комах, застуді, виснаженні та стресі, підходить для покращення якості повітря в приміщенні

Застосування: Олію мануки можна використовувати нерозведеною, у розведеному вигляді або в сумішах.

Що таке манука і звідки вона походить?

Екстракт мануки в косметиці Leptospermum scoparium leaf extract

Манука (Leptospermum scoparium) — це унікальна рослина з родини миртових, яка природно росте в гірських регіонах Нової Зеландії та на південному сході Австралії. Відоме також як "новозеландське чайне дерево", це міцний чагарник, який може досягати 8 метрів у висоту й розквітає білими або рожево-червоними квітами. Саме з цієї рослини отримують олію та мед, які мають надзвичайні лікувальні та косметичні властивості.

Його століттями використовували місцеві жителі та іммігранти для лікування ран, запалень, лихоманки та болю. Ефірна олія дуже корисна як для лікувальних, так і для косметичних цілей. Ефірна олія містить бета-трикетони, сесквітерпенові вуглеводні тощо.

Історія відкриття та використання

Ще в XVIII столітті англійський ботанік і натураліст Джозеф Бенкс, який був частиною експедиційної команди Джеймса Кука, описав, як маорі використовували мануку для лікування травм, хвороб шкіри та внутрішніх запалень. Для маорі чагарник навіть вважався священним деревом у той час. Корінні жителі готували напій з частин рослини, що призвело до того, що термін «чайне дерево» закріпився в англомовних країнах. Однак мануку не слід плутати з австралійським чайним деревом (Melaleuca alternifolia).

Пізніше в 1925 році австралійський хімік Пенфолд підтвердив її антисептичну силу, виявивши, що олія мануки у 10 разів ефективніша за карболову кислоту. З того часу Новозеландський уряд почав підтримувати вирощування та дослідження цієї рослини.

Олія мануки

Олію мануки добувають за допомогою парової дистиляції з листя та гілок. Щоб отримати 1 кг олії, потрібно до 150 кг рослинної сировини. Це робить продукт дуже концентрованим і потужним. Завдяки м’якому, але ефективному впливу на шкіру, її використовують як безпечну альтернативу австралійській олії чайного дерева.

Олія мануки має надзвичайно широкий спектр застосування, оскільки має антимікробні, протизапальні, розслаблюючі, заспокійливі, дезінфікуючі та антисептичні властивості. Олія є дуже концентрованою, тому її не слід наносити на шкіру в чистому вигляді. Рекомендовано змішувати її з базовими оліями або обирати спеціально розроблену косметику. Олія мануки майже не містить цинеолу, що знижує ризик подразнення шкіри, характерний для деяких інших ефірних олій.

Олія манука зазвичай має термін придатності близько трьох-п’яти років. Якщо вона набуває дуже насиченого жовтого кольору, її більше не слід використовувати.

Також не рекомендується використовувати олію мануки під час вагітності.

Активні компоненти олії мануки:

  • Сесквітерпени (65–68%) — регенерують шкіру та слизові оболонки, підтримують загоєння ран.
  • Трикетони (приблизно 25%) — флавезон, ізолептоспермон і лептоспермон мають потужну антимікробну дію, особливо проти грибків і бактерій.
  • Сесквітерпеноли (5–6%) — впливають на гормональний баланс, імунітет і сполучну тканину.
  • Монотерпени (3%) — мають протизапальну дію, стимулюють природну реакцію шкіри на подразники.

Олія мануки багата на сесквітерпени (кадінен), які складають від 65 до 68 відсотків олії. Кадінен сприяє регенерації шкіри та слизових оболонок, а отже, сприяє загоєнню ран. Олія мануки надзвичайно корисна для шкіри та позитивно впливає на алергічні реакції шкіри, оскільки регулює вивільнення гістамінів. Найважливішими компонентами, на які припадає близько 25 відсотків, є трикетони флавезон, ізолептоспермон та лептоспермон. Кетонові тіла з трьома карбонільними групами можуть підвищити концентрацію та працездатність, оскільки вони дозволяють таким органам, як мозок, швидше отримувати енергію з жирів. Порівняно з олією чайного дерева, лептоспермон має набагато сильніший вплив на грибки та бактерії, але все ще дуже ніжний до шкіри.

Олія мануки містить від п'яти до шести відсотків активного інгредієнта сесквітерпенола. Сесквітерпенол допомагає збалансувати рівень гормонів, оскільки речовина діє на гіпофіз та гіпоталамус. Він зміцнює сполучну тканину, забезпечує добре функціонуючу імунну систему та зміцнює лімфатичні судини.

Олія мануки містить три відсотки терпенів (монотерпенів), які стимулюють вироблення протизапальних речовин. Слід також згадати цинеол, хоча в олії мануки його можна виявити лише у слідах. Однак низька його кількість насправді є перевагою в цьому випадку, оскільки ця речовина часто не дуже добре переноситься у високих дозах. Цинеол корисний при застуді та респіраторних захворюваннях і надає олії злегка гострого смаку.

Мед мануки

Екстракт мануки в косметиці Leptospermum scoparium leaf extract

Бджоли виробляють мед манука з нектару квіток манука, який також має антибактеріальну дію та традиційно використовується як натуральний засіб. Завдяки високому вмісту поліфенолів та мінералів, він також є справжньою чудодійною зброєю в косметиці з мануки. Наприклад, він стимулює фібробласти, які виробляють колаген, сприяє відновленню пошкоджень шкіри та допомагає проти висипань.

У 20 столітті доктор Пітер Молан, експерт з меду, відкрив надзвичайний ефект меду манука, чистота якого тепер має бути перевірена відповідно до так званого «Molan Gold Standard» (MGS). (Система оцінювання фермерських продуктів Манука — це система оцінки рівня або рівнів метилгліоксалю, що міститься в меді Манука, для гарантії чистоти та якості.)

Метилгліоксаль (MGO) — це активна речовина, яка відповідає за антибактеріальні властивості меду манука. Його вміст у меді може досягати 1000+, що робить його значно ефективнішим за звичайний мед (де MGO досягає максимум 20). Мед манука не лише живить шкіру, але й сприяє виробленню колагену та загоює пошкодження.

Використання Мануки в косметиці

Цей природний компонент відомий своєю здатністю заспокоювати подразнену, чутливу або алергічну шкіру. Він ідеальний для догляду:

  • при акне
  • при герпесі
  • при грибкових інфекціях
  • при псоріазі
  • для загоєння ран

Також він ефективний у боротьбі з дрібними зморшками, сухістю шкіри та пігментацією.У косметиці манука олія особливо популярна для лікування запаленої, сверблячої та/або алергічної шкіри, що робить її ідеальним засобом, коли шкіра потребує захисту та загоєння. Вона також добре впливає на погано загоювані рани, герпес, грибкові інфекції та псоріаз. У 2006 році німецькі дослідники досягли чітких позитивних результатів при вагінальних грибкових інфекціях.

Leptospermum scoparium відомий своєю протигрибковою, антибактеріальною, протизапальною, знеболювальною та антиоксидантною дією. Бета-трикетони – це інгредієнти, що відповідають за протигрибкову та антибактеріальну активність. Окрім переваг, отриманих від усіх активних інгредієнтів, олія мануки відома тим, що блокує шкідливе УФ-випромінювання. Сонячне випромінювання може пошкодити білки шкіри, що, у свою чергу, призводить до деградації колагену шкіри, утворення дрібних і грубих зморшок та передчасного старіння шкіри. Коли ці промені успішно блокуються, пошкодження шкіри можна запобігти та усунути. Олію та екстракт листя мануки також можна використовувати для чутливої ​​шкіри. Однак дослідження щодо його косметичного використання все ще тривають. Його використовують у засобах догляду за шкірою, волоссям та туалетно-косметичних засобах.

Продукти з манукою ідеальні для:

  • догляду за жирною шкірою
  • боротьби з висипаннями
  • освітлення тону шкіри
  • антивікової терапії
  • догляду за чутливою шкірою

Підбірка засобів з екстрактом Мануки в складі

FarmStay Real Manuka Honey Essence Mask
FarmStay Real Manuka Honey Essence Mask
FarmStay 🇰🇷Маска для обличчя

Зелений чай

Гіалуронова кислота

Центелла азіатськa

Олії

Прополіс / мед

Sesderma Azelac Moisturizing Cream
Sesderma Azelac Moisturizing Cream
Sesderma 🇪🇸Крем для обличчя

Ретиноїди (Вітамін А)

Силікони

Азелаїнова кислота

Пантенол (Вітамін В5)

Зелений чай

Гіалуронова кислота

Олії

Вітамін Е

УФ-фільтри

SesDerma Laboratories Azelac Ru Gel Cream
SesDerma Laboratories Azelac Ru Gel Cream
Sesderma 🇪🇸Крем для обличчя

Ретиноїди (Вітамін А)

Вітамін С

Корінь солодки

Бакучіол

Силікони

Пептиди

Азелаїнова кислота

AHA кислоти

Вітамін Е

УФ-фільтри

Bobbi Brown Remedies Skin Clarifier No. 75 Face Oil
Bobbi Brown Remedies Skin Clarifier No. 75 Face Oil
Bobbi Brown 🇺🇸Сироватка для обличчя

Вітамін Е

BHA Саліцилова кислота

Олії

Holika Holika Acnenator Clearing Cream
Holika Holika Acnenator Clearing Cream
Holika Holika 🇰🇷Крем для обличчя

Водорості

Силікони

BHA Саліцилова кислота

Центелла азіатськa

Поліфеноли

Зелений чай

Олії

Алое

Holika Holika Acnenator Clearing Solution
Holika Holika Acnenator Clearing Solution
Holika Holika 🇰🇷Міст для обличчя

Зелений чай

Гіалуронова кислота

BHA Саліцилова кислота

Олії

Центелла азіатськa

SesDerma Laboratories Salises Liposomal Serum
SesDerma Laboratories Salises Liposomal Serum
Sesderma 🇪🇸Сироватка для обличчя

Алое

Олії

BHA Саліцилова кислота

Гіалуронова кислота

Зелений чай

Силікони

Rose Inc Softlight Skin-smoothing Hydrating Foundation
Rose Inc Softlight Skin-smoothing Hydrating Foundation
Rose inc. 🇬🇧Тональний крем

УФ-фільтри

Силікони

Сквалан

Гриби

Олії

Вітамін Е

Image Skincare Clear Cell Medicated Acne Masque
Image Skincare Clear Cell Medicated Acne Masque
Image Skincare 🇺🇸Маска для обличчя

BHA Саліцилова кислота

Пептиди

AHA кислоти

Пантенол (Вітамін В5)

Глина

Зелений чай

Прополіс / мед

Гіалуронова кислота

Олії

Алое

УФ-фільтри

Arencia Rice Mucin Glow Serum
Arencia Rice Mucin Glow Serum
Arencia 🇰🇷Сироватка для обличчя

Ретиноїди (Вітамін А)

Вітамін С

BHA Саліцилова кислота

Пантенол (Вітамін В5)

Ніацинамід (вітамін В3)

Гіалуронова кислота

Колаген

Пребіотики/пробіотики/ферменти

Вітамін Е

Олії

Ziaja Manuka Tree Toner
Ziaja Manuka Tree Toner
Ziaja 🇵🇱Тонік для обличчя

PHA кислоти

Пантенол (Вітамін В5)

AHA кислоти

Олії

PSA Reset Acai & Manuka Honey Nourishing Cleanser
PSA Reset Acai & Manuka Honey Nourishing Cleanser
PSA 🇸🇬Гель для вмивання

Олії

Прополіс / мед

Вітамін Е

AHA кислоти

PHA кислоти

Пребіотики/пробіотики/ферменти

Cica Manuka Sérum régénérant
Cica Manuka Sérum régénérant
Cica Manuka 🇫🇷Сироватка для обличчя

Алое

Гіалуронова кислота

Прополіс / мед

Вітамін Е

Cica Manuka Mask with Manuka Honey
Cica Manuka Mask with Manuka Honey
Cica Manuka 🇫🇷Маска для обличчя

Гіалуронова кислота

Олії

Прополіс / мед

Вітамін Е

Водорості

Висновок

Манука — це справжній дар природи, який пропонує широкий спектр косметичних і лікувальних переваг. Косметика з сертифікованою олією або медом мануки — це не лише ефективний, але й безпечний вибір для вашої шкіри. Вона ідеально підходить для щоденного догляду, навіть за чутливою або проблемною шкірою.

Тематичні статті

Тематичні статті

Як підготувати волосся до вирівнювання вдома

Як підготувати волосся до вирівнювання вдома

Рівне укладання починається до нагрівання: волосся має бути чистим, сухим, розчесаним і захищеним від високої температури. Коли у догляді є вирівнювач для волосся, важливо підібрати термозахист, темпе...

Екзосоми в косметиці: світовий досвід регулювання, заборони та виклики безпеки

Екзосоми в косметиці: світовий досвід регулювання, заборони та виклики безпеки

Сьогодні у світі правове поле навколо косметики з екзосомами демонструє разючі відмінності залежно від країни. У цій статті системно розглянуто заходи контролю, нормативні акти та етичні стандарти, що...

12 токсичних інгредієнтів сонцезахисних засобів, яких слід уникати у 2026 році

12 токсичних інгредієнтів сонцезахисних засобів, яких слід уникати у 2026 році

Сонцезахисний крем є життєво необхідним для захисту від сонячних опіків, передчасного старіння та раку шкіри. Проте не всі формули створені однаково. Тут ми розглянемо шкідливі хімічні речовини: від е...

Активні інгредієнти під мікроскопом: як системи доставки та нанотехнології змінюють косметологію

Активні інгредієнти під мікроскопом: як системи доставки та нанотехнології змінюють косметологію

Сьогодні ми стаємо свідками «невидимої революції»: сучасна космецевтика виходить за межі простого змішування інгредієнтів, впроваджуючи нанокомпоненти як золотий стандарт ефективності. Проте слово «на...